GOD help us in our journey...AMIN

GOD help us in our journey...AMIN
iLuvIslam

Thursday, June 30, 2011

Thannks to Allah S.W.T for this changes of life

 salam sejahtera semua n seht ke? long time ya not hear from u guys..hehhe first of all
...tak terkata  because this news make me out of control disebabkan terlalu gembiraa..... Alhamdulilah thanks to Allah S.W.T because within 1 month je grad from uitm  terus je masuk kerja... ade alot jugak lah interview kat company within klang valley area.BTW  21st June 2011 around 5pm ...i got call from Ms.Khairul Baariyyah to lapor diri kat company dier..Smart Meters Technologies.... Alhamdulilah jugaklah sebab im totally changes my profile n status daripada status Penggagur Terhormat kepada "Employeee"..hehhee Alhamdulilah.... syukur sangat2..... Thanks to UiTM too because u make me a real n confident person... Also Thanks to my lecturer, friends n not forget to my mum n dad also my family... without you i cannaot stand with this position here..  Now im already called as an Engineer.... (My dream n also my ambition).... now i need to focus with my job, gain a new skills n also take a challanges as an Engineer..... Hopefully i can control the environment here easily, tackle the staff n make a cool situation with customer..... Lastly, thanks to all who are support me...Thanks again....
salam

Friday, December 24, 2010

The ClimB "BRoGA Hill"

 smile (",)
 


salam...hye teman semua..sehat tak?
alhamdulilah dengan izin tuhan yang maha kuasa lagi maha penyayang ...sepat lagi kiter bersua kat blog ni yerk...
ermmm...ni ha nak kongsi gan u olzz guys sume....
last tuesday i ader  g hiking kat bukit broga....
wah nice sungguh suasana kat sane....sejuk jiwa....see the view from the top side.....pergh...
siyes ko kena test g daki gunung broga ni ha


 pagi yang bertemankan bulan yang indah...

kabus pagi menyelinap ke setiap liang rongga....teringin kesana lagi nanti...hhehehe

THE LOCATION

ok ...ni directionya k....paling senang la kan...korang lalu jalan lebuhraya kajang-cheras...it`s too simple maa....
ok dari situ korang trus je.....samapai la jumpa tesco kat kajang sebelah kanan ..go staright lagi n samapai la trafiic light kat saujana impian tu...korang trus lagi...naik flyover  n sebelah kirinya tu ader Giant,petronas,shell n mcd....n jalan trus lagie.....kat situ korang follow je sign board ke semenyih.... bile da masuk jalan nak ke semenyih tu korang jangan la speed plak yerk....ader jalan baru buat kat situ...

kalau sayang kereta anda tu....berhati2 lah yer,..... "the road under construction"...hehhehe
pastu jumpa sign board nottigham of university....ambik kiri n jalas trus lagi....on the way tu korang akan jumpa university tu at the left korang....jalan trus lagie.....n nampak ladang rabbit kat sebelah kanan korang....
opposite to rabbit farm .....korang akan jumpa la the car park tuk masuk ke broga hill tu....
huhuhu...jangan terlajak plak yerk....car park tu kat dalam ladang kelapa sawit...

parking kat situ just kena charge rm 2 je...
ok la.....huhuuhu....

POSING PIC YANG SEMPAT DIRAKAM 

below ade la sikit pic yang sempat diambil n untuk tatapan anda sumea da cukup da kot tuh....... bukan ape haaa ...nak upload bukan main lembap lagie....so....ni je la kot tuk korang tuk time ni...ok? (jangan mare....wink...wink...hahhaha)







 thanks to all my frenz (rosely,fauzy n saufi) cause sempat jugak kiter hiking kat broga hill....
len kali kiter plan g tempat len plak k.....






yeayyyyy....berjaya jugakkkkkk akhirnyaaa.....


p/s : jgn lupe bwk touch light...... nk sket nk tgok jln nnti...hehe

Tuesday, October 12, 2010

Monday, August 16, 2010

lacking day come over me.. :-(

hye guys..what`s up..? hehe..cak 1..cak 2..cak 3...
arghhh memang waste time btoll la ri nie...ingat reach at shah alam malam nie can ler 
baca artikel for my fyp sket (*Final Year Project)...n search le information sket...
tup2... me from kajng to shah alam take time around 1hour n 45 minutes...ermmm
da la on e way tadie rainy...seb bek x kuyup aku...adehaiii... maunya lambat samapai...bawa moto berhemah sangat 60km/h.....waaa..ayunyer...kan..kan

yeah...aku merempit secara berhemah la beb 60km/h jer la...
(aku yang kat depan tu...tenang je  menuju to shah alam...hehehe....yang belakang tue sape ntah..(anak mak jenab kot ) selamber je nak merempit2 nie x der malu langsung..aiyooo......)

hehehe yang nie lagie ganassss.... fuhhh...berdebor ambe ...seb baik ler samapai jugak aku kat shah alam ni ha
mana x terekejut ..korang tengok ler ..bukan manusia je yang like merempit2 ni ha.....
si Lem@$% pon suka rempit..heran2..hahaha

yeaaaahaaaa...

(just kidding ...mesti ader org terasa nie..hehe..sorry2..)

 erm..where i am stop my word tadie yerk? owh k.. kat sejam lebih tu kan...
samapai je kt umh sewa ni.. bukak plak facebook..ape lagie...mengomen aje la...hhehe
untill ler now (1.57 a.m).... dalam atie sambil berkata2 bile le nak tido ni...besok nak sahur ..takut x jaga plak nnti..huhu ....tp nape la tgn ni still lg mengatai duk comment msge kt fb..huhuhu...hehehe..
nampak gayanya  sahur dulu la baru tido nie..keh..keh...

arghhh ...x kesah la....janji sahorr..
yang penting skali air tu...x makan x pe..janji air cukup..lau x memang jureng selsa ler aku kat class besok..huhu

talk bout water ni kan...teringat plak pasal berbuka tadie....bandung cincau....
YA Allah...nikmat toll...

 yummmyy!!!

balik kajang minggu ni bukan ape...minggu depan da test berderet2 plak...ermmm..bile lagie nak berbuka bpuasa ngan my sis n my brother in law....(menu simple je-ikan bawal masak asam, tempoyak,ulam-ulaman,daging goreng kunyit n sayur sew park choy goreng sma itu sos tiram...)

dalam pada itu...(cewaahh  terskema la plak..hehehe...word yang x leh blah..hahaha) nak balik tadie sempat ler jugak posing ngan my anak buah ..si maliiiha n si faris dzakwan..erm
kejap je besor diorang nie.. yang kecik tu da pandai merangkak dah..hehe...comelll..comell..hhehe

 (giginya mane dik oiiit..hehe)




ni plak si abng dier.. nak jugak dier..hehehe..
pas balik semayang terawih ke dik??? hahaha....
konon je la ...hehehe

(faris dzakwan...cover perut ke dik??? tu laaa..minom air bnyak sangat)


dah2...cukup talk both of my anak buah ni ha....
talk kat sini konfrm x abis la punyer.....x caya meh datang umah sekali len kali..hehehe

cakap pasal test yang akan berlansung dalam minggu ni kan....adohai...ape2pun aku x prepare lagie ni ha....
ingatkan bawak balik buku sket kat umah my sis tu bleh le tengok sikit2...tup2... tengok jugak..tengok je that book tu in my table... x de cela langsung hahahaha....bersihhh!!!
xpe2 ....kurengkan masa berfacebooking tuk minggu ni n i will focus my study...InsyaAllah..i will do...


Suddenly: mase tulis blog nie...ade le sorang budak ni ha...datang ...ajak tengok footbal ler plak...(ayat pancing kot)..ajak g sahur sekali ler katernya...padahal aku da bawak bekal awal2 lagie die da nampak kot.........tapi may be dia segan nak join aku sekali.that y la dia pakai ayat kiasan..eleh..eleh..hahaha.xpe2 meh la memang da bawak bnyak ni ha....memang niat nak bagi kat korang pon...tapi jangan lupe masak nasik dulu yer..xkan nak makan lauk jer .hehehe.)

p/s: jangan mik serius tau kat dak tu yang may b ngah baca my blog ni...saje je ni..just kiiding je tengah malam2 ni ha...

tanggg (bunyi skali).... that sound show that..nasi dah masak..."dah jetat kater org terengganu..hehe"
mean nie  da masuk time sahor for me.. pukul 3.10 a.m kira ok la ni time for sahor...hehe rasa cam kejap la plak nasi nie masak...nampak sangat le rice cooker ni jealous ngan us kn..kn..haha
rice cooker yg jeles.....


k la ma prenz....until here dulu la untuk kali ni yerk....
im going for sahor dulu yer.......pale pon da pening nie....idea2 pon da berceramuk da nie..huhu
k la eh " ambe"  nk tdo dulu la yerk...hehehe


salam sahur semua n slamat berjuang tuk test minggu nie...n jangan lupe to all my classmate minggu ni ader quiz medical instrument..kiter pakat study molek2 la ye seme......all the best

(",) ConSpiracy theoRy of aFiz



Sunday, August 15, 2010

WelCome RAmadhan n happy Fasting To all MUslim all around the WOrLD..


Salam...how re u frenz?erm...
long time dah rasanya x update my blog nie...ermmm...sometime
when im click kat blog kengkawan yang len terngin pulak nak update blog sendiri jugak...huhu...whatever lah yer...ape2 janji terrrrrr..update jugak la blog nie..hehehe

before terlambat...gue nak ucap happy fasting to all Muslim...
ni da masuk malam ke-5 kiter berpuasa...




so how? da besh sket kan....for me..i rasa cam teruja sesangat...
ngan bazzar nyer...ngan terawihnyer...sahurnyer.hahaha (walhal bangun sahur mnum segelas air jer..hehe)...

ermm...duk kg konfirm da heard "MerIAm BUluh N mercun"...
kat bandar S@$# A#@$% nie memang nak dngar haram sekali ler...hehehe...
(bandaraya kot..hhehe..kg len maa)...



ape2 pun selamat bersahur n selamat berpuasa la yerk kenkawan...
i want to stp here dulu la yer...mata da ngantuk da nie....
my lappy nie line pon da x comeyy dah..hahaha..
k la...

W
A
S
S
a
L
a
M

Tuesday, February 9, 2010

8 Tips Bagaimana Untuk Jaga Solat

http://pembinakedah.files.wordpress.com/2009/05/dahsolat-sk.jpg


Ada seorang rakan meminta nasihat dan panduan bagaimana untuk menjaga SOLAT. Dia mengatakan bahawa dia agak malas untuk solat. Dia solat ikut mood. Kalau mood OK dia solat. Kalau dia letih atau sibuk sikit, maka dia liat nak solat.
Namun, dia ada kesedaran tentang pentingnya solat. Dia nak berubah dan mahu menjaga solat, katanya. Setakat ini, dia masih berusaha untuk menjaga solat, setidak-tidaknya 5 kali sehari. Tapi dia masih gagal. Walaupun ada kemahuan, namun tak cukup kuat. Dia selalu kalah dengan nafsunya. Keadaan ini membuatkan dia rasa agak tidak tenang dan serba salah.
Solat itu tiang agama!
Solat itu tiang agama!


Berikut saya kongsikan beberapa perkara yang mungkin kita boleh amalkan supaya diri kita menjadi lebih berdisiplin dalam melaksanakan solat yang diperintahkan.
1. Tingkatkan kesedaran tentang peri pentingnya solat itu sendiri
Perkara paling asas supaya dapat menjaga solat adalah datangnya dari kesedaran yang tinggi terhadap kepentingan solat. Ketahuilah bahawa solat merupakan ibadah pertama sekali dikira pada hari pembalasan. Jika diterima maka amalan lain akan dihitung, jika tidak maka sia-sialah amalan kita yang lain.
Bagi meningkatkan kesedaran tentang kepentingan menjaga solat, saya sarankan untuk beli Kitab Fadhilatl Amal (Harga RM35 sebuah). Dalam kitab tersebut ada 1 bab khusus yang menerangkan tentang fadhilat-fadhilat solat. Antara yang diterangkan dalam Bab Fadhilat Solat ialah mengenai ;

* Kepentingan solat
* Kelebihan solat
* Amaran dan celaan ke atas mereka yang meninggalkan solat
* Kepentingan dan kelebihan solat berjemaah
* Amaran kerana meninggalkan solat jemaah
* Penerangan tentang khusyuk dan khudu’ dalam solat
* Menyenaraikan hadith-hadith tentang khusyuk solat
* Menceritakan mengenai solat yang dilakukan para sahabat

http://2.bp.blogspot.com/_ZYHEAZVuT2s/SiY6P30qWwI/AAAAAAAAAPY/HRqUqKauvUo/s320/fadhilat+amal.JPG
Kitab Fadhail Amal


Belilah Kitab Fadhilat Amal tu dan bacalah setiap hari. Tetapkan 1 masa yang tetap contohnya sebelum tidur, dan bacalah sekurang-kurangnya 1 hadith yang terdapat dapat kitab tersebut. Bacalah dengan istiqamah setiap hari.
Moga-moga dengan keberkatan dan nur-nur hadith/quran yang anda baca tu, ditambah dengan keinginan serta usaha untuk berubah, Allah akan berikan kekuatan pada kita untuk menjaga solat, insyaAllah.
2. Berkawanlah dengan rakan-rakan yang sentiasa jaga solat
Kita kena cari kawan-kawan yang menjaga solat mereka. Kawan-kawan sebegini boleh saling ingat mengingati dalam melakukan perkara ibadah. Rakan-rakan kita tu setidak-tidaknya boleh memberikan kita motivasi untuk melaksanakan perintah Allah. Jadi, carilah dan dampingilah rakan-rakan yang baik dan menjaga solat mereka.
http://4.bp.blogspot.com/_k79u0mZBh20/SZvBdfptkMI/AAAAAAAAAxg/C52P3A7fz-M/s400/bookmarknorbitt_158.jpg
3. Cuba lawan nafsu sedaya mungkin
Kadang-kadang nafsu malas solat memang datang juga kepada kita. Jangan sesekali tewas dan mengikut rasa hati untuk tidak mendirikan solat. Lawan perasaan tersebut, jangan biarkan kita tewas. Setiap kali kita menang, ia akan berikan kekuatan tambahan bagi mendirikan solat pada waktu seterusnya.
http://1.bp.blogspot.com/_Q3HTMy1qQng/SRZugTDvxhI/AAAAAAAAAVI/bniHx99hUzU/s400/Bh00197.jpg
4. Ingat ganjaran dan pahala bagi orang yang menjaga solat
Cuba ingat dan fikirkan ganjaran bagi orang yang bersusah payah menjaga solat. Pahala yang melimpah ruah yang boleh berganda sehingga 700 kali ganda, apatah lagi jika dilakukan pula secara berjemaah.
Ini belum dikira penghapusan dosa bagi mereka yang melakukan solat secara konsisten. Ingatlah dari satu solat ke satu solat yang lain dapat menghapuskan dosa-dosa yang dibuat di antara kedua solat tersebut.
http://4.bp.blogspot.com/_jiviReq5z8o/SJbTAiP1eaI/AAAAAAAAAK0/DCl-8hJfPSk/s400/32789541840078l.jpg
5. Jangan tidur lewat. Pastikan anda dapat tidur yang mencukupi
Ini terutamanya memberikan kesan pada solat subuh. Kalau kita tidur lewat dan tidur tak cukup, bagaimana untuk solat subuh? Memang liat laa jawabnya.
Jadi, pastikan kita dapat tidur yang mencukupi. Ini akan dapat membantu kita lebih mudah untuk bangkit bagi mendirikan solat.
http://shinekoramon.files.wordpress.com/2009/09/tidur.jpeg
6. ‘Set’ kan minda bawah sedar dan niat dalam hati


Peranan minda bawah sedar sebenarnya sangat penting. Sebenarnya minda bawah sedar ni adalah sangat berkait rapat dengan niat di dalam hati. Saya sarankan sebelum kita masuk tidur, cuba cakap pada diri kita, samaada cakap dalam hati atau cakap bisik pada diri sendiri, contohnya ‘Esok, aku mesti bangun pukul 6 pagi untuk solat subuh’.
Ia mungkin nampak kecil saja perkara ini, tetapi sebenarnya ia memberikan pengaruh yang besar pada minda dan tubuh badan kita.
Pernahkah kita ada pengalaman seperti ini. Contohnya bila kita kena jumpa seseorang (awek ker, pakwe ker) atau ada meeting penting pada esok pagi pukul 7 pagi. Jadi kita kena bangun awal untuk mandi dan bersiap-siap. Apa kita buat sebelum kita tidur? Bukankah kita akan set kan minda kita, atau niat dalam hati bahawa, ‘Besok pagi, aku kena bangun awal sebab nak jumpa awek/pakwe atau nak kena hadiri meeting penting’.
Kalau kita memang dah set kan minda dan niat dalam hati macam tu, kita mesti boleh bangun punya walaupun tidur baru 2-3 jam!
http://1.bp.blogspot.com/_NHBhY6TnkIY/SzQoH9Dz8gI/AAAAAAAAAA4/z3IzMITE6_4/s320/mind.jpg
7. Ingat mati
Bayangkan jika kita mati sebentar lagi atau esok. Di mana kita akan ditempatkan? Apa nasib di kubur nanti? Bagaimana pula pada hari akhirat kelak?
kubur.jpg image by pamiesz
8. Doa pada Allah mohon hidayah dan kekuatan


Sentiasalah pinta pertolongan dari Allah. Perbanyakkanlah doa. Pohonlah pada Allah, “Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah pertolongan bagi diriku untuk berzikir mengingati-Mu, memanjat syukur pada nikmat-Mu dan memperbaiki ibadahku kepada-Mu”
http://photos.bravenet.com/420/318/568/7/E9E9B847C3.jpg


Sekian, begitulah 8 tips yang sempat saya coretkan untuk kita sama-sama amal dalam usaha kita menjaga solat/ibadah kepada Allah. Pastikan juga agar kita dapat khusyu’ semasa solat.
http://muhammadkamal.files.wordpress.com/2009/08/solat-1.jpg
:)


* Mohon ditegur atau dikomen oleh ustaz-ustaz atau yang arif sekiranya saya salah memberikan info

Tuesday, January 5, 2010

BAHASA MELAYU , BAHASA KE-6 DUNIA

Bahasa Melayu ke-6 dunia

KOSMO MALAYSIA

KUALA LUMPUR - Pandangan bahawa menggunakan Bahasa Melayu itu kononnya kurang sofistikated harus dikikis kerana ia berada di tahap keenam paling luas digunakan di dunia selepas bahasa Cina, Inggeris, Perancis, Rusia dan India, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

“Kita harus kikis pandangan dan amalan bahawa menggunakan Bahasa Melayu itu kononnya kurang sofistikated kerana sebenarnya bukan begitu.

“Ia seharusnya menjadi bahasa pengantar, bahasa perpaduan, bahasa tamadun dan bahasa pentadbiran,” katanya pada sidang akhbar selepas menjadi tetamu dalam wacana eksklusif bersama Radio Klasik Nasional di Angkasapuri semalam.

Rais berkata, Radio Televisyen Malaysia (RTM) perlu menjadi saluran utama mempopularkan penggunaan Bahasa Melayu manakala media swasta harus mempertingkatkan penggunaannya.

“Kementerian sangat berharap agar penggunaan dan populariti Bahasa Melayu dapat ditingkatkan dan RTM perlu menjadi saluran utama untuk memajukan dasar ini,” katanya.

Rais berkata, penggunaan Bahasa Melayu oleh RTM agak membanggakan tetapi penggunaannya belum menyeluruh terutamanya oleh stesen televisyen dan radio swasta.

“Saya harus tegur sedikit pencapaian oleh pihak swasta, yakni stesen-stesen radio dan TV, kadangkala bak kata orang tua, terlangsung nak wangi lalu hangit.

“Mereka menyebut sesuatu perkataan secara terlalu bersandiwara, tidak seperti seharusnya didengar. Misalnya perkataan ‘dan’. Ramai juruhebah yang menyebutnya dengan bunyi yang berbeza seperti tidak menggambarkan orang Melayu yang menuturkannya,” katanya.

Rais berkata, kementerian akan terus memantau perkara-perkara seperti ini tetapi apa yang penting juruhebah swasta perlu cintakan bahasa dan yakin bahasa Melayu merupakan bahasa komunikasi yang terbaik dan banyak digunakan di nusantara.

Beliau juga mengingatkan kakitangan kerajaan dan swasta tidak menggunakan perkataan ‘next’ dalam pembentangan sebaliknya digantikan dengan perkataan ‘seterusnya’.

Katanya, setiap kakitangan juga seharusnya tidak menggunakan bahasa asing sekiranya istilah itu terdapat dalam perbendaharaan kata bahasa Melayu.

Ditanya apakah kementerian mempunyai pendekatan daripada segi penguatkuasaan undang-undang terhadap kesalahan penggunaan bahasa Rais berkata: “Sebenarnya tidak perlu penguatkuasaan dalam soal bahasa, kita tak perlu pegang satu rotandalam soal Bahasa Melayu. Ia mesti timbul dari dalam.”

Bagi kesalahan bahasa dalam bidang pengiklanan, Rais berkata, kementerian boleh menggunakan Akta Dewan Bahasa dan Pustaka, iaitu jika mereka menggunakan istilah yang salah perlu diperbetulkan sahaja bukannya mengenakan denda.

”Penggunaannya bukanlah satu kesalahan tetapi ia menjurus kepada sesuatu yang lebih baik. Jika masih nak gunakan bahasa Inggeris, itu terserah. Tetapi jika lebih ramai masyarakat mengamalkan prinsip-prinsip pembahasaan yang baik bagi bahasa Melayu, maka ia akan menjadi lebih indah, sebaliknya jika terlampau banyak bahasa Inggeris di dalamnya, lama kelamaan bahasa Melayu dan identiti kemelayuan akan hilang,” katanya.

Rais berkata, beliau yakin penggunaan blog sebagai media untuk menjatuhkan orang lain akan luput dan ditolak tidak lama lagi.

Beliau mengumpamakan blog sedemikian seumpama bunga yang sedang berkembang dan harumnya akan hanya dihidu seketika di mana selepas layu ianya akan ditolak.

“Saya yakin berblog secara yang ada hari ini (menjatuhkan orang lain) ia akan luput. Lama kelamaan orang tak akan baca lagi. Ini semacam satu bunga yang kembang yang hiduan baunya yang semerbak yang dihidu sementara, lepas busuk orang tidak akan meminatinya lagi sebab sudah letih dengan bauan itu hari-hari,” katanya.